Studiedag ATEX

Explosies en ontbrandingen zijn gelukkig niet de meest voorkomende oorzaken van arbeidsongevallen. Ze kunnen echter spectaculaire en dramatische gevolgen hebben: vaak kosten ze mensenlevens en brengen ze zware economische schade toe.
Wie bij explosierisico’s alleen maar denkt aan erkende gevaarlijke stoffen en processen bij grootschalige (petro)chemische industrieën, onderschat de werkelijkheid.
Ook in kleine bedrijven met volgens sommigen, risicoloze bedrijfsprocessen of werksituaties, schuilt mogelijk explosiegevaar. En dat is niet alleen dat opslagtankje voor brandstof, maar ook de ophoping van kleine (stof)deeltjes, meel, schoonmaakmiddelen, zaagsel, … gebruik van batterij aangedreven toestellen en machines … wat kan leiden tot explosiegevaar.

Sinds 20 april 2016 moeten alle explosieveilige producten die op de markt gebracht worden voldoen aan de nieuwe richtlijn 2014/34/EU, de nieuwe ATEX 114 (vroegere ATEX 95). Gelijktijdig met deze vernieuwing wordt de bestaande ATEX 137 omgedoopt in ATEX 153.
De ATEX 114 betreft de beveiligingssystemen bedoeld voor gebruik op plaatsen waar ontploffingsgevaar kan heersen.
De ATEX 153 geeft de minimum veiligheidseisen om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren voor werknemers die door explosieve atmosferen gevaar kunnen lopen.

Explosieveilig materieel aankopen is één zaak, het veilig installeren en onderhouden om alzo de veiligheid van de werknemers te waarborgen, een andere.
Tijdens de studiedag zullen we in eerste instantie de richtlijnen verduidelijken, maar nog belangrijker, de toegepaste en toe te passen normen in functie van de richtlijnen ATEX 137 en 153 toelichten.

Een ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel…
Wist je dat explosieveiligheid staat en valt met:

  • een correct opgesteld zoneringsdossier;
  • een juiste keuze van elektrisch en niet-elektrisch explosieveilig materieel;
  • het gebruik van de juiste elektrische leiding in functie van de ex-beschermingswijze;
  • het gebruik van de juiste wartel in functie van de ex-beschermingswijze;
  • het correct plaatsen en aansluiten van de wartels;
  • het volgen van de juiste gebruiks-, installatie- en onderhoudsinstructies in functie van het explosieveilig elektrisch- en niet-elektrisch materieel;
  • ….


Op de studiedag gaan we dieper in op “verleden, heden en toekomst” van explosieveiligheid en de praktische implementatie hiervan voor het studiebureel, de installateur en de gebruiker.

Mocht je nu al vragen hebben dan mag je ze overmaken via e-mail (training@electro-test.be) dan zal het onderwerp zeker opgenomen worden in de studiedag.

Praktische informatie:

Datum: Maandag 21 november 2016
Timing: We ontvangen u vanaf 8u30 en starten de opleiding om 9u. Rond 17u eindigen we met een vragenronde.
Locatie: Feestzaal Scala, Stationsstraat 40, 9120 Beveren-Waas
Kostprijs: 325€ per deelnemer excl. BTW
Lesgever: Rudy Van den Bergh

KMO-Portefeuille

Laat 50% van uw opleidingskosten door de Vlaamse overheid betalen via de KMO-portefeuille.

De projectaanvraag moet uiterlijk 14 kalenderdagen na de start van de opleiding online ingediend worden via www.kmoportefeuille.be.
Erkenningsnummer Electro-Test bvba: DV.O103819

In te geven uren: 7u

Inschrijven

Wenst u zich in te schrijven voor deze studiedag? Vul dan onderstaand formulier in. Wij bevestigen dan uw inschrijving.

Heeft U een brandveilige kerstboom?

Hoe kan je voorkomen dat de kerstboom vuur vat?
Elk jaar veroorzaken onveilige kerstbomen meerdere woningbranden.

Bekijk zeker deze video en lees zeker onze tips om dit te voorkomen.

Lees meer

Risicoanalyse NBN S 21-100-1 en 2

Sinds november 2015 beschrijft de NBN S 21-100-1 en 2 een duidelijk uitvoerend kader én de technische regels voor een nieuw branddetectie- en brandmeldsysteem. Lees hier de acties die vooraf gepland moeten worden en in vroeg stadium besproken worden.

Lees meer