Wat is het belang van een blowerdoortest?

Wat is het belang van een blowerdoortest?

05-09-2014

Een Blowerdoortest of luchtdichtheidstest zet een gebouw in over- of onderdruk, dit wordt gerealiseerd door een ventilator die in een deuropening wordt geplaatst.
Volgens de EN13829 norm dient het drukverschil 50 Pa te bedragen. De ventilator blijft draaien om het drukverschil in stand te houden. Hoe meer lekken een woning heeft, hoe meer debiet de ventilator moet verzetten. Het verplaatste debiet is een maat voor de luchtdichtheid van de woning.

Bij elke nieuwbouw woning moet een EPB-verslag op gemaakt worden.
De luchtdichtheidswaarde van een woning moet ook opgenomen worden in het verslag. Meestal wordt een standaard waarde gebruikt, maar de meeste woningen behalen een veel betere score. Een betere score betekent ook een lager E-peil. Zo kan de waarde van het E-peil met 8 tot 10 punten dalen!

De voordelen van een blowerdoortest zijn:

  • Verlagen E-peil, betere score op EPC
  • Verlagen van de energie-factuur
  • Vermijden van schimmelplekken
  • Opsporen van vochtprobleem
  • Wooncomfort verbeteren
  • Opsporen van geluidslekken
  • Bevorderen van luchtkwaliteit
  • Brandbeveiliging

De blowerdoortest kan uitgevoerd worden na volledige afwerking van de woning en ook in de ruwbouwfase om bouwfouten vast te stellen. Om de lekken in het gebouw te detecteren, maakt Electro-Test gebruik van rookstaafjes, windsnelheidsmeter en eventueel een thermografische camera (Infrarood).
Een Blowerdoortest wordt door Electro-Test aangeboden in een combinatie pakket.
Dit pakket bevat naast de Blowerdoortest een luchtdebietmeting, opstellen van een EPB-verslag voor nieuwbouw woningen en veiligheidscoördinatie.

Wenst u hierover meer info, klik dan hier.

Heeft U een brandveilige kerstboom?

Hoe kan je voorkomen dat de kerstboom vuur vat?
Elk jaar veroorzaken onveilige kerstbomen meerdere woningbranden.

Bekijk zeker deze video en lees zeker onze tips om dit te voorkomen.

Lees meer

Risicoanalyse NBN S 21-100-1 en 2

Sinds november 2015 beschrijft de NBN S 21-100-1 en 2 een duidelijk uitvoerend kader én de technische regels voor een nieuw branddetectie- en brandmeldsysteem. Lees hier de acties die vooraf gepland moeten worden en in vroeg stadium besproken worden.

Lees meer