Tips om energiezuinig te leven

Tips om energiezuinig te leven

24-09-2013

In eerste instantie kan u best structurele maatregelen nemen zoals isoleren, zuinig verwarmen, kiezen van goede elektrische toestellen en verlichting.

Elektriciteitstips voor de winter

Van oktober tot maart verbruiken we meer elektriciteit. Er is veel vaker verlichting nodig, de was gaat sneller in de droogkast dan op het droogrek en we kijken ook heel wat meer tv. Maar kunnen we hierbij dan geen elektriciteit besparen?

Tips voor verlichting

Gewone halogeenlampen zijn niet zuinig. Sinds enkele jaren zijn er eco-halogeenlampen op de markt die evenveel licht geven maar 30% minder energie verbruiken. Nog zuiniger zijn spaarlampen en LED-lampen. Die zijn ondertussen in zeer veel formaten beschikbaar.  Het voordeel van LED-lampen is dat ze heel lang meegaan.

Het allerbelangrijkste blijft om de verlichting tijdig uit te zetten waar die niet moet branden, ook LED-lampen of spaarlampen.

Tips voor wassen, drogen en strijken

De droogkast is een ware energievreter. Met een A-label toestel die sinds enkele jaren op de markt is, daalt het verbruik met de helft. Ook buiten de zomermaanden kan de was nog heel vaak op een rekje of buiten gedroogd worden. Een beetje zon en wind volstaat om de was droog te krijgen of droog de was binnen op een rekje.

Wassen op 30° levert een zeer goede wasresultaten op.  Stel uw jarenlange gewoonten eens in vraag, doe de test eens uit en beoordeel zelf het wasresultaat.
Is strijken niet je favoriete bezigheid, probeer dit dan tot een minimum te beperken door de droge was onmiddellijk op te plooien en de te strijken stukken apart te leggen.

Meten is weten

Noteer regelmatig of zelfs dagelijks je meterstand van elektriciteit. Zo kom je snel te weten wanneer de grote energieverbruikers actief zijn. Een handig hulpmiddel is een energieverbruiksmeter. Je plaatst dit toestel tussen het stopcontact en het toestel waardoor je het energieverbruik van een individueel toestel kan meten. Na enkele dagen weet je of je te maken hebt met een grote energievreter.

Heeft U een brandveilige kerstboom?

Hoe kan je voorkomen dat de kerstboom vuur vat?
Elk jaar veroorzaken onveilige kerstbomen meerdere woningbranden.

Bekijk zeker deze video en lees zeker onze tips om dit te voorkomen.

Lees meer

Risicoanalyse NBN S 21-100-1 en 2

Sinds november 2015 beschrijft de NBN S 21-100-1 en 2 een duidelijk uitvoerend kader én de technische regels voor een nieuw branddetectie- en brandmeldsysteem. Lees hier de acties die vooraf gepland moeten worden en in vroeg stadium besproken worden.

Lees meer