Steeds meer Vlamingen komen om bij woningbrand

Steeds meer Vlamingen komen om bij woningbrand

15-11-2016

In vergelijking met onze buurlanden sterven in ons land ontzettend veel mensen door een woningbrand. In Vlaanderen zijn de cijfers zelfs 3x hoger dan in Wallonië of Brussel. In 2016 zijn er reeds 57 Belgen omgekomen, waarvan 33 in Vlaanderen, 23 in Wallonië en in Brussel was er slechts 1 slachtoffer. De provincie in Vlaanderen die hierbij het slechtste scoort is West-Vlaanderen.

Verschillende regionale wetgevingen rond branddetectie

De grote verschillen in deze cijfers zijn volgens Tim Renders, een Leuvense brandweerman en adviseur brandveiligheid, te wijten aan de verschillende regionale wetgevingen. Zo blijkt dat de regels in Brussel en Wallonië veel strenger zijn dan in Vlaanderen.

Een mooi voorbeeld van verschillende branddetectie-interpretaties

In Brussel dienen alle huurwoningen die langs een mogelijke vluchtroute liggen, een rookmelder te hebben. In Wallonië moet er zelfs per 80m² een rookmelder geplaatst worden. In Vlaanderen dient er slechts 1 rookmelder geplaatst te worden per bouwlaag en dit in huurwoningen, nieuwbouwwoningen en in woningen waar een grote renovatie heeft plaatsgevonden.

Minister voor wonen, Liesbeth Homans (N-VA) heeft voorlopig geen plannen om het beleid betreffende brandveiligheid aan te passen.

Wel kan u zelf zorgen voor de brandveiligheid van uw woning door een rookdetector te plaatsen.

Bekijk ook hier hoe Electro-Test u hierin kan bijstaan.

Heeft U een brandveilige kerstboom?

Hoe kan je voorkomen dat de kerstboom vuur vat?
Elk jaar veroorzaken onveilige kerstbomen meerdere woningbranden.

Bekijk zeker deze video en lees zeker onze tips om dit te voorkomen.

Lees meer

Risicoanalyse NBN S 21-100-1 en 2

Sinds november 2015 beschrijft de NBN S 21-100-1 en 2 een duidelijk uitvoerend kader én de technische regels voor een nieuw branddetectie- en brandmeldsysteem. Lees hier de acties die vooraf gepland moeten worden en in vroeg stadium besproken worden.

Lees meer