Komt er een verplichte 5-jaarlijkse gascontrole?

Komt er een verplichte 5-jaarlijkse gascontrole?

26-01-2018

Eerder deze maand vielen op de Paardenmarkt in Antwerpen twee dodelijke slachtoffers te betreuren als gevolg van een gasexplosie.
In de hoop om dergelijke ongevallen in de toekomst te kunnen vermijden, pleit Techlink (de federatie van elektrotechnici en (gas)installateurs) voor een verplichte vijfjarige controle op binnengasinstallaties.

Gasontploffingen komen nog te vaak voor in ons land. In 2017 alleen al werden er 24 genoteerd en daarbij vielen in totaal 32 gewonden en 4 doden. En natuurlijk denken we ook weer aan de verschrikkelijke beelden van de explosie in Luik op 27 januari 2010 waarbij 14 mensen het leven lieten. De federatie hoopt dat de ontploffing in Antwerpen een keerpunt kan zijn en de regering snel werk maakt van een verplichte controle.

Enkel controle vóór de ingebruikname

Vandaag wordt een gasinstallatie enkel gecontroleerd voor het in gebruik gaat. Nadien geldt in Vlaanderen een verplichting om de gasketel elke twee jaar te laten nakijken, in het Brusselse gewest en Wallonië geldt een verplichte driejaarlijkse inspectie. Maar de installatie tussen de gasmeter en de toestellen in huis wordt niet meer onder de loep genomen.

Omdat Techlink als vakorganisatie zowel elektrotechnici als gasinstallateurs verenigt, kunnen ze beide sectoren makkelijk vergelijken. “Een elektrische installatie die na 1981 geplaatst is, moet elke 25 jaar opnieuw nagekeken worden. Waarom is dit niet zo bij binnengasinstallaties?”, vraagt Kris Van Dingenen, technisch directeur bij Techlink.

Preventieve controle

Onder het motto “Voorkomen is beter dan genezen” is het plaatsen van een gasmelder in de buurt van de installatie een eerste preventieve maatregel die je kan nemen.
Toch lijkt het ons ook zeker geen slecht idee om nu reeds op eigen initiatief uw volledige gasinstallatie te laten inspecteren op de volgende elementen:

  • de conformiteit van de gasinstallatie
  • de kwaliteit van de verbindingen
  • de prestaties van de apparatuur
  • de plaatsing van de leidingen
  • de drukval in de leidingen
  • de luchttoevoer van de apparaten
  • de ontsnappingsroute van de verbrande gassen
  • de lay-out van de apparatuur in de woning
  • de afmeting van het uitlaatkanaal
  • het ventilatiesysteem

Bekijk hier hoe Electro-Test u hierin kan bijstaan.

Heeft U een brandveilige kerstboom?

Hoe kan je voorkomen dat de kerstboom vuur vat?
Elk jaar veroorzaken onveilige kerstbomen meerdere woningbranden.

Bekijk zeker deze video en lees zeker onze tips om dit te voorkomen.

Lees meer

Risicoanalyse NBN S 21-100-1 en 2

Sinds november 2015 beschrijft de NBN S 21-100-1 en 2 een duidelijk uitvoerend kader én de technische regels voor een nieuw branddetectie- en brandmeldsysteem. Lees hier de acties die vooraf gepland moeten worden en in vroeg stadium besproken worden.

Lees meer