Elke klant wil dat de EPC waarde zo juist en laag mogelijk is

Elke klant wil dat de EPC waarde zo juist en laag mogelijk is

13-02-2014

Eind november 2013 verklaarde Minister Freya Van den Bossche alle energiedeskundigen een herexamen te willen opleggen om de kwaliteit van de EPC’s te verbeteren. Een zo juist en zo laag mogelijk EPC is de doelstelling van elke deskundige.
Hiervoor hebben we geen examen nodig maar wel zo veel mogelijk informatie over de woning.

Protocol

Bij het opmaken van een EPC dient de energiedeskundige het protocol, uitgewerkt door het VEA (Vlaams Energieagentschap) nauwkeurig te volgen. 
Hierbij is één van de belangrijkste principes : aannames zijn totaal uit den boze.  Enkel wat onomstotelijk is bewezen of kan vastgesteld worden mag verwerkt worden in het EPC.

Regelmatig moeten we de klant ontgoochelen wanneer hij bv.zegt dat het plafond werd geïsoleerd, maar dat we dit niet kunnen weerhouden vermits er geen enkel bewijs is en we ook geen enkele concrete vaststelling meer kunnen doen.  Echt niet leuk, noch voor de klant, noch voor de deskundige.

Zorg voor zoveel mogelijk bewijzen.

Heb je verbeteringen aangebracht aan je woning?  Zorg dan zeker voor zo veel mogelijk bewijzen (facturen – foto’s ) als de energiedeskundige langs komt.   Meer in het bijzonder van de zaken die we niet meer kunnen vaststellen. 
Ga je nog renoveren?  Bewaar alle documenten zorgvuldig en neem veel foto’s.

Welke factoren verbeteren je EPC-score het meest?

Bij een niet geïsoleerde woning gaat gemiddeld 30% van het energieverlies door het dak, 20% door de muren en 10% via de vloer. 
Is je dak goed geïsoleerd dan kan de EPC-waarde tussen de 30 tot 50% lager liggen.  Het na-isoleren van muren kan bij een open bebouwing de EPC-score doen dalen met 30 %.   

Ook het plaatsen van een hedendaagse verwarmingsinstallatie geeft snel een winst van 20% op de EPC-score en zal je stookkosten gemakkelijk met 30% doen dalen.

Ook het juiste bouwjaar van de woning of van de verbouwingen zijn zeer belangrijk om je EPC te verbeteren. 

De notariële akte van de notaris is dus ook een essentieel document.  Is bij een verbouwing de factuur onduidelijk wat betreft het exact gebruikte materiaal dan kan de factuurdatum toch nog een significante EPC-winst opleveren.

Heeft U een brandveilige kerstboom?

Hoe kan je voorkomen dat de kerstboom vuur vat?
Elk jaar veroorzaken onveilige kerstbomen meerdere woningbranden.

Bekijk zeker deze video en lees zeker onze tips om dit te voorkomen.

Lees meer

Risicoanalyse NBN S 21-100-1 en 2

Sinds november 2015 beschrijft de NBN S 21-100-1 en 2 een duidelijk uitvoerend kader én de technische regels voor een nieuw branddetectie- en brandmeldsysteem. Lees hier de acties die vooraf gepland moeten worden en in vroeg stadium besproken worden.

Lees meer