Blowerdoortest - Luchtdichtheidsmeting

Blowerdoortest - LuchtdichtheidsmetingEen blowerdoortest of luchtdichtheidsmeting gaat er voor zorgen dat een gebouw in onderdruk of overdruk wordt gezet. Dit wordt gerealiseerd door een speciaal op maat gemaakte ventilator, die meestal wordt geplaatst in een deuropening, die lucht in de woning blaast of eruit wegtrekt zodat er een zeker drukverschil wordt bereikt. Volgens de EN13829 dient dit verschil 50 Pa te zijn.
Elke woning vertoont luchtlekken, daardoor zal de ventilator blijven draaien om het drukverschil in stand te houden. Hoe meer lekken een woning vertoont, hoe meer debiet de ventilator zal moeten leveren. Dit debiet is een goede maatstaf om de luchtdichtheid van een woning te kwalificeren.

Bij een nieuwbouwwoning dient er steeds een EPB verslag opgemaakt worden. In dit verslag dient de luchtdichtheidswaarde mee ingegeven te worden, echter werd vroeger steeds de standaardwaarde aangenomen van 12m3/hm2. Maar uit de praktijk leerde men dat de meeste woningen veel beter scoorde. Wie een blowerdoortest laat uitvoeren, mag de betere waarde gebruiken voor de berekening van het E-peil. Per punt dat je beter haalt, zakt het E-peil ongeveer met 1 punt.
Men kan dus na het uitvoeren van een blowerdoortest het E-peil met 8 tot 10 punten doen dalen! De blowerdoortest is dus onmiddellijk terugverdiend aan premies en subsidies.

De voordelen van een blowerdoortest zijn:

  • Verlagen E-peil, betere score op EPC
  • Verlagen van de energie-factuur
  • Vermijden van schimmelplekken
  • Opsporen van vochtprobleem
  • Wooncomfort verbeteren
  • Opsporen van geluidslekken
  • Bevorderen van luchtkwaliteit
  • Brandbeveiliging

De blowerdoortest kan uitgevoerd worden tijdens ruwbouwfase, om vroegtijdige gebreken op te sporen, en na de volledige afwerking van de woning om de EPB- waarde vast te leggen. Om de lekken in het gebouw te detecteren, maakt Electro-Test gebruik van rookstaafjes, windsnelheidsmeter en eventueel een thermografische camera (Infrarood). Afhankelijk van de gekozen formule krijg je hier een uitgebreid verslag van. Zo kan deze gebruikt worden om de nodige aanpassingswerken uit te voeren.

Een blowerdoortest kan door Electro-Test ook aangeboden worden in een combinatie pakket. Een mogelijk voorbeeldpakket is de blowerdoortest in combinatie met een mechanische ventilatie meting. Ook met dit inregelverslag van je ventilatiesysteem kan het E- peil tot 2 punten doen dalen.
Ook het opstellen van een EPB-verslag voor nieuwbouwwoningen en veiligheidscoördinatie kan tot het combinatiepakket behoren.

Met andere woorden Electro- Test heeft alles in huis om UW bouwproject tot een goed einde te brengen!

Vragen?

Heeft u vragen of wenst u een vrijblijvende offerte? Laat het ons weten via onderstaand formulier. We contacteren u dan binnen de 24 uur.

Risicoanalyse NBN S 21-100-1 en 2

Sinds november 2015 beschrijft de NBN S 21-100-1 en 2 een duidelijk uitvoerend kader én de technische regels voor een nieuw branddetectie- en brandmeldsysteem. Lees hier de acties die vooraf gepland moeten worden en in vroeg stadium besproken worden.

Lees meer

Controle van wapenkamers

Wapenkamers van bewakingsondernemingen, interne bewakingsdiensten en opleidingsinstellingen moeten volgens het KB van 17/11/2006 gekeurd worden door een erkende keuringsinstelling.

Lees meer