Steeds meer Vlamingen komen om bij woningbrand

Steeds meer Vlamingen komen om bij woningbrand

15-11-2016

In vergelijking met onze buurlanden sterven in ons land ontzettend veel mensen door een woningbrand. In Vlaanderen zijn de cijfers zelfs 3x hoger dan in Wallonië of Brussel. In 2016 zijn er reeds 57 Belgen omgekomen, waarvan 33 in Vlaanderen, 23 in Wallonië en in Brussel was er slechts 1 slachtoffer. De provincie in Vlaanderen die hierbij het slechtste scoort is West-Vlaanderen.

Verschillende regionale wetgevingen rond branddetectie

De grote verschillen in deze cijfers zijn volgens Tim Renders, een Leuvense brandweerman en adviseur brandveiligheid, te wijten aan de verschillende regionale wetgevingen. Zo blijkt dat de regels in Brussel en Wallonië veel strenger zijn dan in Vlaanderen.

Een mooi voorbeeld van verschillende branddetectie-interpretaties

In Brussel dienen alle huurwoningen die langs een mogelijke vluchtroute liggen, een rookmelder te hebben. In Wallonië moet er zelfs per 80m² een rookmelder geplaatst worden. In Vlaanderen dient er slechts 1 rookmelder geplaatst te worden per bouwlaag en dit in huurwoningen, nieuwbouwwoningen en in woningen waar een grote renovatie heeft plaatsgevonden.

Minister voor wonen, Liesbeth Homans (N-VA) heeft voorlopig geen plannen om het beleid betreffende brandveiligheid aan te passen.

Wel kan u zelf zorgen voor de brandveiligheid van uw woning door een rookdetector te plaatsen.

Bekijk ook hier hoe Electro-Test u hierin kan bijstaan.

Nieuwe waarschuwingsstickers om ongevallen te voorkomen

Zowat 25.000 liften in ons land krijgen vanaf dit jaar een waarschuwingssticker tegen ongevallen.
Het gaat om liften zonder een kooideur, meestal van voor 1999 want pas toen werd de kooideur bij nieuwbouw door Europese regelgeving verplicht.

Lees meer

Steeds meer Vlamingen komen om bij woningbrand

In vergelijking met onze buurlanden sterven in ons land ontzettend veel mensen door een woningbrand...

Lees meer