Is de plaatsing van een condensatieketel verplicht?

Is de plaatsing van een condensatieketel verplicht?

19-11-2015

Sinds 26 september 2015 werden de minimumvereisten in Vlaanderen, voor de verwarmingstoestellen, verhoogd.

Indien u nu uw verwarmingsketel wenst te vervangen zal u in de meeste gevallen een condensatieketel moeten plaatsen. Uitgezonderd in een appartementsgebouw met inviduele ketels per appartement aangezien het niet zo eenvoudig is om
1 of meerdere cv-ketels per afvoerkanaal te vervangen door een condenserende ketel. De meeste schouwen zijn hiervoor niet geschikt.

  • Het renoveren van het gemeenschappelijk afvoerkanaal (schouw) en al de toestellen die aangesloten zijn op dit afvoerkanaal vervangen door condenserende toestellen is een mogelijk oplossing.
  • De bestaande cv-ketel terug vervangen door hetzelfde type is ook toegelaten. U dient dan geen condenserende ketel te plaatsen (kijk vooral naar de ketels met een open verbranding type B, deze zijn meestal niet condenserend)
  • Uiteraard kan een ketel die dienst doet voor de collectieve verwarming van een gebouw wel vervangen worden door een condenserende ketel mits aanpassing van het afvoerkanaal

Zolang uw oude cv-ketel niet defect is dient u deze niet te vervangen. Uw installatie dient wel te voldoen aan de eisen die nu gelden in Vlaanderen en de in voege zijnde normen:

  • Verplichte keuring van een nieuwe of gewijzigde cv-installatie vóór ingebruikname;
  • Verplicht onderhoud van uw cv-installatie (om de 2 jaar voor gasinstallaties);
  • Verplichte verwarmingsaudit voor cv-installatie die ouder is dan 5 jaar.

Al is het toch altijd beter om de oude toestellen met een open verbranding te vervangen door gesloten toestellen gezien het risico op CO-vergiftiging onbestaand is bij een gesloten toestel

Wenst u meer info over dit onderwerp, klik dan hier.
 

Controle van wapenkamers

Wapenkamers van bewakingsondernemingen, interne bewakingsdiensten en opleidingsinstellingen moeten volgens het KB van 17/11/2006 gekeurd worden door een erkende keuringsinstelling.

Lees meer

Komt er een verplichte 5-jaarlijkse gascontrole?

Eerder deze maand vielen op de Paardenmarkt in Antwerpen twee dodelijke slachtoffers te betreuren als gevolg van een gasexplosie. In de hoop om dergelijke ongevallen in de toekomst te kunnen vermijden, pleit Techlink voor een verplichte vijfjarige controle op binnengasinstallaties.

Lees meer