Veelgestelde vragen over elektriciteit huishoudelijk

1. Zijn de metalen radiatoren van een badkamer die aan de verwarmingsketel verbonden zijn door kunststofleidingen te verbinden met bijkomende equipotentiaalverbindingen?

Het water in de metalen radiatoren die met kunststofbuizen verbonden zijn aan de verwarmingsketel kan een zekere geleidbaarheid vertonen.  Op basis van deze hypothese zouden de metalen radiatoren moeten beschouwd worden als vreemd geleidende delen en onder deze omstandigheden zou een dergelijke radiator die zich in de badkamer bevindt dan ook moeten verbonden worden met de bijkomende equipotentiaalverbinding, zoals opgelegd door art. 86.10.k van het A.R.E.I..

Nochtans blijkt het risico op een gevaarlijke potentiaalverschil tussen een metalen radiator en een vreemd geleidend deel of een andere massa aanwezig in de badkamer, verwaarloosbaar te zijn.  Daarom kan het volgend standpunt aangenomen worden: "wanneer een radiator van een centrale verwarmingsinstallatie verbonden is met isolerende leidingen, is de verbinding met de bijkomende equipotentiaalverbinding niet verplicht en moet er dus geen inbreuk vermeld worden wanneer een dergelijke radiator niet verbonden is met de bijkomende equipotentiaalverbinding".

2. Hoe hoog moet de nominale stroomwaarde zijn van een hoofd- en bijkomende differentieel?

De hoofddifferentieel moet minimum de waarde hebben van de hoofdautomaat in de tellerkast of hoger met een min van 40A type A.

De bijkomende differentieel mag even hoog zijn als de hoofddifferentieel, doch mag deze lager gekozen worden indien er per fase niet meer stroom kan vloeien dan de nominale stroomwaarde dat deze differentieel kan verdragen. Dit wil zeggen dat een oplossing zou kunnen zijn: een differentieel-automaat of de som van de In van de onverstroombeveiligingen na een bijkomende differentieel moet kleiner of gelijk zijn aan de In van de desbetreffende differentieel.

3. Moet een polyester bad geaard worden?

Een polyester bad dient niet geaard te worden, doch dient er een geel groene equipotentiaalgeleider klaar liggen onder het bad.

Nieuwe waarschuwingsstickers om ongevallen te voorkomen

Zowat 25.000 liften in ons land krijgen vanaf dit jaar een waarschuwingssticker tegen ongevallen.
Het gaat om liften zonder een kooideur, meestal van voor 1999 want pas toen werd de kooideur bij nieuwbouw door Europese regelgeving verplicht.

Lees meer

Steeds meer Vlamingen komen om bij woningbrand

In vergelijking met onze buurlanden sterven in ons land ontzettend veel mensen door een woningbrand...

Lees meer